El Pallars Jussà es troba situat entre la Plana de Lleida, i els Pirineus, i es caracteritza  pels grans contrastos que s’hi poden trobar, des de paisatges mediterranis, fins a paisatges d’alta muntanya. La comarca ofereix molts elements d’interès històric, cultural i paisatgístic, així com una gastronomia amb caràcter i uns serveis turístics de qualitat. 


ELPALLARSJUSSÀ

Catalunya · PROVÍNCIA: Lleida · ÀMBIT TERRITORIAL: Alt Pirineu i Aran · CAPITAL: Tremp · GENTILICI: Pallarès/Pallaresa · SUPERFÍCIE: 1.343,08 Km2 · POBLACIÓ: 13.840 habitants · COORDENADES: 45º 16' 44" N, 0º 55' 49" E

 ABELLA DE LA CONCA

El poble d’Abella destaca per trobar-se situat al peu d’un penya-segat, la seva organització de cases parcialment excavades a la roca, i l’ermita de Sant Esteve d’origen romànic.

Pels amants de l’espeleologia, el municipi presenta més de trenta cavitats subterrànies per a endinsar-se a l’interior de la terra.  Algunes d’aquestes coves, foren ocupades des de l’antiguitat tal i com demostren les troballes de materials ceràmics i restes humanes.

+ Infoabellaconca.ddl.net

CASTELL DE MUR

S’hi pot visitar a més del castell de Mur, la col·legiata de Santa Maria de Mur, el poble de Collmorter,  el castell de Guàrdia, la Torre Gasol o  la Torre del Ginebrell.

Pels amants de l’aventura, el municipi també destaca per les nombroses cavitats subterrànies molt aptes per a la pràctica de l’espeleologia.

Cal ressaltar també les activitats turístiques  que ofereix la presència de l’embassament de Terradets.

 

+ info: castellmur.cat

CONCA DE DALT

Molts són els atractius naturals, paisatgístics i culturals  que ofereix el municipi. Per un costat la descoberta dels paisatges naturals, sobretot les nombroses cavitats aptes per a l’espeologia. I, per l’altre, el patrimoni històric (esglésies, torres i castells medievals)  o la visita al Museu dels Raiers del Pont del Claverol. No us deixarà indiferent la visita al nucli d’Aramunt Vell, un poble d’una bellesa extraordinària actualment en ruïnes. 

 

+ Info: concadalt.ddl.net

GAVET DE LA CONCA

Gavet de la Conca es troba, en bona part, arrecerat pels contraforts del Montsec de Rúbies i per les prolongacions de la Serra de Comiols, del Cucut i de la Campanet. L’entorn natural privilegiat del municipi es completa amb la diversitat dels petits nuclis d’origen medieval construïts a l’entorn de petites esglésies romàniques com la de Sant Pere d’Aransís o en proximitat a les restes dels castells com el de Toló o el de Montllor.

 

+ Info: gavet.ddl.net

ISONA I CONCA DELLÀ

El cap de municipi és el poble d'Isona, del qual se’n destaca el recinte emmurallat d’origen romà, entre altres vestigis, de l’originària Aeso.  No obstant els diferents nuclis del municipi són un exemple de pobles amb encant característics del Pirineu.  Menció a  part cal fer del principal equipament cultural del municipi, el Museu de la Conca Dellà on podrem descobrir des del passat romà, als últims dinosaures que van trepitjar la Terra.

 

+ Info: isona.cat


LLIMIANA

Gaudeix d’una panoràmica immillorable de la Serra del Montsec, la Conca de Tremp, el pas de la Noguera Pallaresa i el Pantà de Terradets. De l’antic castell de Llimiana, ara desaparegut, s’ha conservat la muralla que envolta el municipi. També és interessant l’església de Santa Maria (d’origen romànic) coneguda popularment com la Catedral de la Conca per la seva majestuositat I  el santuari romànic de Sant Salvador del Bosc,  o els llogarets del Mas de Solduga.

 

+ INFO: llimiana.ddl.net

LA POBLA DE SEGUR

La Pobla ha esdevingut històricament, marcat per l’imaginari del ferrocarril, la cruïlla d’entrada i porta comuna a les valls altes del Pirineu. Del poble destaca el seu carrerer d’herència medieval, els ravals del Fossar Vell i el carrer d’Oran. També destaca per ser la població del PrePirineu i Pirineu lleidatà on es troben algun dels elements modernistes més interessants, com pot ser la Casa Mauri, seu actual de l’Ajuntament i l’Oficina de Turisme.

 

+ info: pobladesegur.cat

SALÀS DE PALLARS

La vila closa de Salàs de Pallars  és una de les poblacions que més han mantingut el caràcter medieval de la comarca, de la qual encara es conserven tres portals. Actualment, i gràcies al treball fet per posar en valor el patrimoni històric i etnològic del municipi, Salàs destaca pel seu conjunt de botigues museu, amb una ambientació molt acurada d’època  dels béns de consum quotidians de la segona meitat del segle XIX fins a les acaballes del franquisme. 

 

+ Info: salas.ddl.net

SANT ESTEVE DE LA SARGA

Resseguint el barranc de Sant Esteve de la Sarga, trobem el santuari de la Mare de Déu de Fabregada (S XII). Altres llocs són les torres circulars medievals com la d’Alsamora (s.XI), la Cova Colomera, el molí de l’Alzina, Beniure, les ruïnes d'Alsamora,  el nucli acastellat de Castellnou del Montsec, Moror o les Tombetes. Des d’aquest municipi podem accedir a uns dels paratges més impressionants de Catalunya: El Congost de Mont-rebei.

 

+ Info: santesteve.ddl.net

SARROCA DE BELLERA

El poble de Sarroca de Bellera és damunt d'un espadat arran del riu Bellera, i està coronat pels vestigis del castell de Sarroca de Bellera. El poble conserva traces del seu antic format de poble clos, amb les cases tancant el recinte murat i un portal d'accés, al costat de l'església parroquial. Es conserva una part dels passos sota porxos del recinte del mercadal del poble.

Cal destacar l'església parroquial de Sant Feliu i les restes de l'ermita  de Sant Martí  (S XI)

 

+ Info: sarrocabellera.ddl.netSENTERADA

Senterada és la porta natural d’entrada a la Vall Fosca, fet que la converteix en una població privilegiada per l’entorn que l’envolta. El paisatge, la naturalesa, l’aigua i el ric patrimoni cultural li han conformat el caràcter que llueix avui dia. Un dels elements més destacats del terme és el pont romànic del diable. També trobem la ruta dels dòlmens on es pot gaudir d’alguns dels més importants de Catalunya com la Casa Encantada de Pinyana.

 

+ Info: senterada.cat

TALARN

 La vila es caracteritza  per ser una antiga plaça forta medieval, amb muralles, torres i portals d'accés a la vila closa. Els carrers conserven l'aspecte del segle XVII. També destaca l’antiga font de Caps, als afores de la vila (S XIX)

També trobem el despoblat de Castelló d’Encús, on a més a més de ruïnes del poble, podreu veure les antigues tines i cups de vi excavats a les roques.  En aquesta zona es produeixen vins de la DO Costers del Segre.

 

+ Info: talarn.cat

TORRE DE CABDELLA

El paisatge és típicament pirinenc, amb cims que poden arribar als 2800 m  i  un entorn plenament natural. Des de la Vall Fosca es pot accedir al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.  Compren els municipis de: la Pobleta de Bellveí, Estavill, Envall, Antist, Castell-estaó, Beranui, la Plana de Mont-rós, Astell, Oveix, Aguiró, Paüls, Pobellà, Mont-rós, Molinos, la Torre de Capdella, Aiguabella, Espui, la Central de Capdella i Capdella. 

 

+ Info: torredecapdella.org

TREMP

Tremp és la capital de la comarca del Pallars Jussà i porta d’entrada al Pirineu. Forma part  conjuntament amb una trentena de nuclis més del municipi més extens del país. La ciutat de Tremp, és el principal centre comercial i de serveis, però també acull un ric patrimoni històric, cultural i natural. Els edificis més emblemàtics de la ciutat són la col·legiata de Santa Maria de Valldeflors (s.XI) , l’antic hospital dels pobres (S XVI) o el Pont de Sant Jaume d'origen romànic.

Tremp allotja l’Epicentre, un espai dedicat a l’acollida del visitant i a la divulgació de l’extens patrimoni de la comarca. Un altre equipament museístic d’interès és el Casal Pare Manyanet, dedicat a la figura de Josep Manyanet, fill de Tremp i canonitzat l’any 2004.

No deixeu de visitar la resta del municipi, on trobareu poblets que han conservat la seva essència del passat, despoblats en ruïnes, torres medievals, ermites romàniques,...

 

+ Info: ajuntamentdetremp.cat
Centre de Visitants del Pallars Jussà

Passeig del Vall, 13, 25620 Tremp, Lleida